Blog

 

Goed doen met voedselverspilling: “Kleine moeite, groot plezier” 

Blog van Carla Veenman, projectmanager Stichting VoedselSurplus

De afgelopen tijd heb ik veel moeten denken aan de woorden die een Rotterdamse AH-filiaalmanager vorig jaar tegen me zei over het doneren van versproducten die over de datum gaan: “Het is een kleine moeite en geeft groot plezier”. Hij doet al sinds 2018 mee aan ons initiatief om voedsel, dat in zijn winkel bijna over de datum gaat, in te vriezen en te doneren aan sociale organisaties. Deze organisaties bereiden maaltijden voor mensen in de wijk die in een kwetsbare positie zitten, vanwege armoede, eenzaamheid, een verstandelijke beperking, een verslavingsachtergrond of die geen dak boven het hoofd hebben. 

Hij vindt het een kleine moeite om deze producten, veelal vlees, vis, kip en panklare groentes, voor hen in te vriezen en te bewaren in de vriescel, totdat het wordt opgehaald. Uiteraard allemaal op een voedselveilige manier. Hij is blij dat hij er goed mee kan doen, voor sociale organisaties die zo’n belangrijke rol spelen in zijn wijk en voor de mensen die er een voordelige, gezonde maaltijd komen eten in een gezellige setting, vaak het enige uitje dat ze die week hebben. 

Waarom zijn zoveel supermarkt ondernemers en filiaalmanagers dan terughoudend als wij hen vragen voedseloverschotten te doneren aan sociale organisaties in hun buurt? Dat vraag ik me de laatste tijd vaak af. 

Voedselverspilling voorkomen staat vandaag de dag op de agenda van bijna iedere supermarktketen. Dat is mooi. Er zijn supermarktketens die proberen aan de producten, die over de datum dreigen te gaan, toch nog wat te verdienen door ze sterk afgeprijsd aan te bieden. Dat is goed om verspilling te voorkomen, en dat ontken ik zeker niet, maar door het extra werk en de spotprijzen wordt er eigenlijk niets meer aan verdiend. En laten we eerlijk zijn: versproducten die met zoveel zorg, noeste arbeid en passie zijn geteeld of geproduceerd, moeten we die tegen afbraakprijzen aanbieden?   

Er zijn ook een aantal ketens die afspraken met de Voedselbank hebben gemaakt om voedseloverschotten op te halen. Dan komt het ten goede aan mensen die in armoede leven. Daar zijn we als stichting VoedselSurpus blij mee, maar wij zien ook dat het nog beter kan en er nog voldoende kansen liggen. In de praktijk blijkt dat de Voedselbank niet altijd in staat is om bij alle supermarkten in een stad overschotten op te halen of om alles mee te nemen. Dat kunnen wij doen! 

En er zijn ook nog genoeg supermarkten die niets met hun overschotten doen en die wij graag ten goede laten komen aan sociale organisaties. 

De Voedselbank levert aan mensen die qua inkomen aan criteria moeten voldoen. Er is een grote groep kwetsbare mensen die niet naar de Voedselbank mogen of kunnen omdat ze daar net buiten vallen, maar nog altijd heel weinig te besteden hebben. Voor deze groep zijn sociale organisaties heel belangrijk, om uit hun isolement te komen en om regelmatig een gezonde maaltijd te krijgen. 

Het is dus juist een mooie kans voor een supermarkt ondernemer om lokale betrokkenheid te tonen, sociale organisaties in de wijk te ondersteunen en goodwill te creëren bij je eigen klanten. Dat is een win-win situatie, én voedselverspilling voorkomen én laten zien dat je er goed mee doet. 

Dus beste supermarkt ondernemers, filiaalmanagers, en hoofdkantoren: grijp die kans om te laten zien dat je omkijkt naar de kwetsbare mensen in je wijk, ondersteun sociale organisaties en geef voedseloverschotten echt waarde!

Voedselsurplus Schapkaart 75x21cm pdf