Topsport in de keuken van de Barnabaskerk in Apeldoorn: ‘Altijd een verrassing welk vlees je aantreft’
woensdag 5 juli 2023

De Stentor was te gast bij de Barnabaskerk in Apeldoorn om verslag te doen van het project dat we in Apeldoorn hebben opgezet. Je leest er hier meer over:

Scherm­afbeelding 2023 07 05 om 11.20.32

De keuken van de Britse topkok Gordon Ramsey is er welhaast niets bij. Nee, in de kleine keuken van de Barnabaskerk in Apeldoorn, dáár wordt op deze dinsdagochtend pas topsport bedreven. Volop creativiteit is gevraagd, want welk gerecht maak je van kip, varkensvlees, rundvlees en dan ook nog eens gecombineerd met een vegetarische vleesvervanger?

Margriet Schipper (chef-kok) en Willemien Riezebos weten er wel raad mee. Het duo kookt elke twee weken vrijwillig een buurtmaaltijd in de Barnabaskerk aan de Canadalaan. Met onverkocht vlees dat ze sinds een klein jaar van een Dirk van den Broek-filiaal in Apeldoorn krijgen, zodat de supermarktketen het niet hoeft weg te gooien. En dus is het voor de vrijwillige koks elke keer weer een verrassing wat ze in de vriezer aantreffen. ,,Wat we nu maken? We maken onze eigen variant van het Zuid-Afrikaanse gerecht boboti. Met rijst.”

Onverkochte voedingsmiddelen

Negen buurthuizen en wijkcentra in Apeldoorn werken inmiddels sinds een klein jaar samen en verdelen de onverkochte voedingsmiddelen van twee Apeldoornse Dirk van den Broek-filialen. Ze gebruiken de producten om de buurtmaaltijden mee aan te vullen zodat ze de prijs voor de gasten, juist in deze tijd van inflatie, laag kunnen houden. Voor de maaltijd in de Barnabaskerk, waar doorgaans zo’n 25 veelal vaste gasten op af komen, wordt 4,50 euro gevraagd.

Voor de koks in de Barnabaskerk wordt, sinds ze via Dirk het onverkochte vlees krijgen, meer flexibiliteit en creativiteit gevraagd. Margriet Schipper: ,,Je moet nu afwachten wat er is. We hoeven nu zelf minder vlees in te kopen. Zo kan je de prijs voor de maaltijd ook laag houden. Met wat je van Dirk krijgt, daar moeten we het mee doen. En zoals nu, we hebben zoveel verschillend vlees, dat kan best bij elkaar. Maar dat vraagt veel snijwerk. Het kost meer tijd, maar dat vinden we niet erg”, zegt ze terwijl ze het vlees in een grote wokpan door elkaar husselt.

Scherm­afbeelding 2023 07 05 om 11.13.25

De landelijke Stichting VoedselSurplus bracht medio vorig jaar de negen Apeldoornse organisaties bij elkaar en zorgde ervoor dat de buurthuizen een gezamenlijke logistiek opzetten om de voedingsmiddelen van Dirk te verdelen. In het hele land komen zo dit soort projecten van de grond.

,,Op deze manier worden er in een jaar tijd, zo’n 35.000 maaltijden voor buurtbewoners aangevuld met extra groenten en vlees”, zegt Petra Dongelmans van VoedselSurplus, die ook een kijkje neemt in de Barnabaskerk. ,,Dirk van den Broek is de eerste en enige supermarkt die meedoet in dit project. Er doet ook een filiaal van Dirk in Harderwijk mee.’’

Dirk-filiaalmanager Paul Rebergen van Dirk Kanaal Noord in Apeldoorn is blij met het initiatief. ,,Het weggooien van producten die de houdbaarheid naderen is een doorn in het oog. Door hieraan mee te doen zorgen we dat deze producten een goede bestemming krijgen, waardoor onder andere buurtbewoners die het niet zo breed hebben, voordelig een gezellige en gezonde maaltijd kunnen eten.’’

Voedselveiligheid

Volgens Dongelmans gaat het om voedingsmiddelen die de houdbaarheidsdatum naderen maar nog niet hebben overschreden. Want dan moet je het volgens haar echt weggooien. ,,Bijvoorbeeld het vlees van Dirk dat niet is verkocht, krijgen we vlak voordat de houdbaarheidsdatum is overschreden. Dan kan je het nog moeiteloos invriezen en voor een maand of twee bewaren. Belangrijk is natuurlijk de voedselveiligheid. Is de datum nét overschreden, dan gebruiken we het al niet meer.”

Scherm­afbeelding 2023 07 05 om 11.19.15

Intussen hebben Riezebos en Schipper de maaltijd zo goed als klaar. De eerste gasten komen binnen. Gerlies Heijnen (76) en Annie Timmerman (84) zijn hier inmiddels kind aan huis. Ze komen er al jaren. Elke twee weken schuiven ze aan. Vooral voor de contacten met anderen en omdat alleen thuis eten niet zo gezellig is. Annie Timmerman: ,,En weet u, de koks maken hier iets speciaals. Het is elke keer weer een verrassing. Knap hoe ze altijd weer iets lekkers weten te maken.”