Het Nijmeegse concept tegen voedselverspilling: Voedselhub
dinsdag 9 april 2024

Wij zijn Groen, Gezond en in Beweging schreef het volgende artikel over de VoedselHub in Nijmegen:

De Voedselhub in Nijmegen is een concept dat niet alleen voedsel verplaatst, maar ook gemeenschappen verbindt en duurzaamheid bevordert. Dit doen ze door voedsel dat niet verkocht wordt bij leveranciers op te halen, en uit te geven aan sociale restaurants. Uiteraard met een enthousiast team van vrijwilligers.

Gwendolyn Verburg, kartrekker van de Voedselhub vertelt, ‘Het is zonde dat er zoveel voedsel weggegooid wordt. We zorgen dat dit voedsel op een goede plek terecht komt zoals bij buurthuizen of wijkcentra. Zij maken hier per week al zo’n 1200 gezonde maaltijden van. Op deze manier gaan we voedselverspilling tegen, en dragen we bij aan het toegankelijk maken van gezond eten voor iedereen.’

Leveranciers zijn onmisbaar

Op dit moment werken ze samen met 15 verschillende leveranciers, zoals Erik van Lijsterbes Groesbeek, Plus Molenweg & Molenpoort, Coop van Santstraat, Brodijnen, Waalwortel en nog veel meer.

Freek Rikken, filiaalmanager bij COOP Tooropstraat vertelt dat zij nu al een aantal maanden leveren aan de Voedselhub. ‘Wij zijn hier heel blij mee. We hebben einde dag vaak versproducten over die we niet meer kunnen verkopen. Weggooien voelt zonde, en daar bovenop betalen wij voor de containerruimte. De Voedselhub komt 1 of 2 keer per week langs om deze producten op te halen. Een win win, want wij hebben minder volle containers. En het voedsel wordt gebruikt op plekken waar dit echt nodig is.’

Ook de Herenboerderij Lingewaard draagt dit initiatief een warm hart toe, vertelt Anita Fritz (secretaris Herenboerderij). ‘Wij zijn een groeiende boerderij waar mensen lid van worden. Afgelopen jaar was een groeizaam jaar. We hadden zoveel oogst dat de leden niet alles konden gebruiken. Toen zijn we de samenwerking gestart met de Voedselhub. Zij komen elke zaterdag met de bakfiets ophalen wat over is. Wij zijn blij dat de met liefde gekweekte groenten op een goede plek terecht komen!’

Sociale restaurants

De voedselkratten die worden samengesteld gaan naar meer dan 25 verschillende sociale restaurants en buurtcentra, zoals bijvoorbeeld het Leger des Heils, Straatmensen, Kruispunt en nog veel meer.

Sonia Davelaar, welzijncoach bij Bindkracht10, ondersteunt de vrijwilligers in de keuken van Wijkcentrum het Hert. ‘Wij zijn zo blij met de leveringen die we vanuit de Voedselhub krijgen. Op deze manier maken wij voor de wijkbewoners gezonde, verse soep. Een belangrijk sociaal moment voor mensen die het niet altijd makkelijk hebben. Ook de vrijwilligers krijgen op deze manier een steuntje in de rug. Ze genieten van het koken en krijgen de mogelijkheid hun talenten te vinden. De eetmomentjes zorgen letterlijk voor verbinding tussen wijkbewoners, vrijwilligers, en zelfs de leerkrachten die de soep komen eten!’

Ook Gerrie Jacobs, vrijwilliger bij Wijkatelier in Lindenholt kan alleen maar positief zijn. ‘We zijn zo dankbaar voor de gezonde, verse producten die we krijgen. Het is altijd een verrassing wat er binnenkomt en we krijgen producten die we zelf niet vaak eten. Wijkbewoners smikkelen van de gerechten, laatst waren de gestoofde peertjes een grote hit.’

Vrijwilligers

De Voedselhub brengt het overschot aan voedsel samen op plekken waar het echt nodig is. Dit doen zij met hulp van vele enthousiaste vrijwilligers. Van het ophalen van de boxen, tot het uitschrijven van recepten met de (soms ongebruikelijke) ingrediënten. Ook in de sociale restaurants werkt een grote groep van vrijwilligers. Iedereen heeft een eigen motivatie om mee te werken en daar zijn we ze heel dankbaar voor’, vertelt Gwendolyn.

Een mooi Nijmeegse initiatief om de stad een stap dichter bij een veerkrachtige en duurzame voedseltoekomst te brengen!

Wil je ook je steentje bijdragen als leverancier of vrijwilliger, je kan altijd contact opnemen met Gwendolyn via gwendolyn@huisvancompassienijmegen.nl.