bread and butterpuding e1642585674899

Bread and butterpudding

(van Goodfood.com)

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • ¾ kopje rozijnen
  • ¼ kopje rum of andere drank (liqueur) die over is
  • 4 grote croissants of 8 boterhammen of evenveel van een ander soort brood wat over is (in stukken gescheurd)
  • 1 kopje melk
  • 300 ml slagroom
  • Mespuntje zout
  • 1 vanillestokje
  • 5 eieren
  • 3 el suiker

Doe de rozijnen in een kom en schenk de drank erop. Laat dit een minimaal een uurtje wellen. En giet dan de drank af (bewaar de drank voor de custard).

Verwarm de oven op 150 graden. Vet een ovenvaste schaal in van ongeveer 5 cm diep en 25 cm breed.

Doe een laag van de broodstukjes op de bodem, bestrooi met rozijnen, daarbovenop weer een laagje brood, dan weer rozijnen, eindig met een laagje brood. Houd wat rozijnen apart om er als laatste bovenop te strooien.

Breng melk, room, vanillestokje en rum aan de kook. Haal dan van de kookplaat af en zet even apart.

Splits de eieren (het geel heb je in dit recept nodig, bewaar het wit voor bijvoorbeeld lekkere merengues of een souflé). Doe in een kom de eidooiers en de suiker en klop ze door elkaar heen, giet dan langzaam (al roerend) het melkmengsel erbij en roer de custard goed door.

Giet vervolgens voorzichtig de custard over het brood en strooi de laatste rozijnen er overheen. Plaats de ovenschaal in de oven en bak de pudding in een uur tot de custard net is gestold.

Serveer met slagroom of met ijs of eet hem lekker zo op.