Duurzame Maaltijd Challenge voor buurthuizen in Gelderland

wokschotel met bloemkoolblad

In de provincie Gelderland hebben 5 sociale restaurants (buurthuizen, wijkcentra of inloophuizen) deelgenomen aan onze Duurzame Maaltijd Challenge. We hebben de keukenteams een training gegeven met veel tips en informatie over duurzaam koken zodat ze de maaltijden die ze voor de buurt bereiden gezond, lekker, voordelig én nog duurzamer kunnen maken. 

De challenge heeft in 2023 plaatsgevonden en de buurthuizen doorliepen hierin onderstaande fases. De resultaten zijn besproken met de organisaties, 

Scherm­afbeelding 2023 05 11 om 11.26.51

Duurzame Maaltijd Challenge:

Kick-off: Tijdens een bijeenkomst, waarin we zoveel mogelijk deelnemers van het keukenteam hopen aan te treffen, bespreken we wat de bedoeling is van de Duurzame Maaltijd Challenge en wat er van het keukenteam verwacht wordt.

Nulmeting: Tijdens 3 opeenvolgende maaltijdmomenten noteert het keukenteam het volgende:

  • de ingrediënten van zowel voor-, hoofd- als nagerecht;
  • de hoeveelheid snijafval, restjes, koelkastafval en bordenafval.

Training: Het hele keukenteam (vrijwilligers en professionals) krijgt een laagdrempelige, interactieve training. Tijdens deze training geven we aan de hand van onder andere een quiz, veel tips, informatie en recepturen om de maaltijden met minder vlees en meer groentes minstens net zo lekker te bereiden als maaltijden met vlees. Ook geven we tips om zo min mogelijk te verspillen.

Aanpassing menu: op verschillende manieren kan de receptuur van de maaltijden worden aangepast en verduurzaamd. Uitgangspunt is aan te blijven sluiten bij de wensen van de doelgroep van het buurthuis. 

Effectmeting: Tijdens 3 opeenvolgende maaltijdmomenten waarbij de afgesproken aanpassingen zijn doorgevoerd, noteert het keukenteam wederom: 

  • de ingrediënten van zowel voor-, hoofd- als nagerecht;
  • de hoeveelheid snijafval, restjes, koelkastafval en bordenafval.

Bespreking van de resultaten: we sluiten de challenge af met een bespreking van de resultaten van de aanpassingen.

Wat levert dit op voor jouw sociale restaurant en voor je gasten?

Door voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen en door meer groenten en minder of geen vlees in de maaltijd te verwerken zal de prijs van een maaltijd afnemen en kan er voordeliger gekookt worden, zonder aan smaak te verliezen. Daarnaast is een plantaardige maaltijd gezonder doordat je gasten meer groenten, meer vezels en minder dierlijke vetten binnenkrijgen.

Geïnteresseerd om ook aan zo’n challenge mee te doen? Bel of mail ons voor meer info.