Doe mee met de duurzame Maaltijd Challenge !

wokschotel met bloemkoolblad

Leuk dat je interesse hebt in het verduurzamen van de buurtmaaltijd.

In de provincie Gelderland kunnen maximaal 5 sociale restaurants (buurthuizen, wijkcentra of inloophuizen) deelnemen aan onze Duurzame Maaltijd Challenge.  We gaan er samen met jullie voor zorgen dat jullie maaltijden gezond, lekker, voordelig én duurzaam worden. Deelname is gratis. 

De challenge loopt over een periode van maximaal 3 maanden en start uiterlijk 1 augustus 2023. Tijdens de Challenge krijg je tips en adviezen om lekker en duurzaam te koken en doorloop je de volgende stappen:

Scherm­afbeelding 2023 05 11 om 11.26.51

Kick-off: Tijdens een online bijeenkomst, waarin we zoveel mogelijk deelnemers van het keukenteam hopen aan te treffen, bespreken we wat de bedoeling is van de Duurzame Maaltijd Challenge en wat er van het keukenteam verwacht wordt.

Nulmeting: Tijdens 3 opeenvolgende maaltijdmomenten houden jullie het volgende bij:

  • Jullie schrijven op wat de ingrediënten van zowel voor-, hoofd- als nagerecht per persoon zijn.
  • Tijdens het bereiden van die maaltijd verzamelen jullie het snijafval, de restjes, koelkastafval en het bordenafval en wegen dit.

Training: Het hele keukenteam (vrijwilligers en professionals) krijgt een laagdrempelige, interactieve training. Tijdens deze training geven we jullie aan de hand van onder andere een quiz, veel tips, informatie en recepturen om de maaltijden met minder vlees en meer groentes minstens net zo lekker te bereiden als maaltijden met vlees. Ook geven we jullie tips om zo min mogelijk te verspillen.

Aanpassing menu: op verschillende manieren kunnen jullie maaltijden aanpassen/duurzamer maken. Uitgangspunt hierbij is aan te blijven sluiten bij de behoeftes van jullie doelgroep van het buurthuis. Het is belangrijk dat de gasten niet gaan afhaken vanwege de aanpassingen. We bespreken samen wat  voor jullie buurthuis het beste past.

Effectmeting: Tijdens 3 opeenvolgende maaltijdmomenten waarbij de afgesproken aanpassingen zijn doorgevoerd houden jullie opnieuw het volgende bij:

  • Jullie schrijven op wat de ingrediënten van zowel voor-, hoofd- als nagerecht per persoon zijn.
  • Tijdens het bereiden van die maaltijd verzamelen jullie het snijafval, de restjes, het koelkastafval en het bordenafval en wegen dit.

Bespreking van de resultaten: we sluiten de challenge af met een bespreking van de resultaten van de aanpassingen.

Wat levert dit op voor jouw sociale restaurant en voor je gasten?

Door voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen en door meer groenten en minder of geen vlees in de maaltijd te verwerken zal de prijs van een maaltijd afnemen en kan er voordeliger gekookt worden, zonder aan smaak te verliezen. Daarnaast is een plantaardige maaltijd gezonder doordat je gasten meer groenten, meer vezels en minder dierlijke vetten binnenkrijgen.

Bel/mail ons voor meer info of schrijf je hier in voor de Duurzame Maaltijd Challenge:

Inschrijven Duurzame Maaltijd Challenge:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voor welke organisatie werk je of doe je vrijwilligerswerk?
In welke gemeente is de organisatie gevestigd?
E-mailadres*
Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.