VoedselHub Nijmegen
In september 2023 zijn we van start gegaan met de VoedselHub Nijmegen.
Samen met Huis van Compassie en Plan_A hebben we deze Hub aan de Vlietstraat in Nijmegen opgezet. We halen overgebleven voedingsmiddelen op bij onder andere lokale stadstuinderijen, biologische boerderijen en supermarkten en zorgen dat ze een goede bestemming krijgen bij maaltijd-initiatieven in buurthuizen of wijkcentra.
Op 12 maart 2024 was de officiële opening en onthulde Burgemeester Bruls samen met alle wethouders de laatste wapenfeiten van de Hub (dus van september 2023 – 12 maart 2024):
- 10.000 maaltijden zijn voorzien van extra, gezonde voedingsmiddelen dankzij de Hub;
- 12 vrijwilligers helpen mee om de Hub succesvol te maken;
- 15 leveranciers doneren hun overschotten;
- 2.600 kg voedsel is van verspilling gered;
- hiermee hebben we 11,7 ton CO2 bespaard;
- 20 sociale restaurants maken gebruik van de leveringen van de Hub;
- zij hebben daarmee €6.500,00 bespaard op de kosten voor boodschappen.
De ontwikkelingen gaan snel en inmiddels wordt er veel meer voedsel doorgegeven. Per week wordt er nu af en toe 500 kg overschot opgehaald. Daarmee geven we de meest kwetsbare buurtbewoners toegang tot (h)eerlijke, gezonde (vaak biologische) producten. We doen dit met steun van de gemeente Nijmegen, stichting Doen en de Rabobank
De voorgeschiedenis:
In Nijmegen hebben we met steun van de gemeente van 2020 tot begin 2022 een succesvol project gedaan waarbij we 7 supermarkten hebben gekoppeld aan 10 sociale restaurants. Voor de vrijwillige koks en keukenhulpen van de sociale restaurants hebben we ook een training Voedsel Veilig en Verspillingsvrij Koken georganiseerd.
We zagen in Nijmegen goede mogelijkheden voor opschaling naar een distributiecentrum en zijn op
zoek gegaan naar samenwerkingspartners en een goede lokatie. Die hebben we gevonden met sociale organisatie Huis van Compassie en horeca-gelegenheid Plan_A. Het resultaat is de VoedselHub Nijmegen, een plek waar we ons gezamenlijk inzetten voor maatschappelijke impact en een lokale, sociale voedselketen.
Op de kaart kun je zien welke organisaties in Nijmegen sociale waarde maken met voedseloverschotten.