Trainingen en Workshops

Training Voedselveilig en verspillingsvrij koken

Doel van deze interactieve training is om voedselveilig en verspillingsvrij koken te stimuleren. De training is gericht op (vrijwillige) koks die werken in de keukens van sociale restaurants en beslaat 2 dagdelen. Er is aandacht voor het gebruiken en verwerven van voedseloverschotten, voedselveilig koken en verspillingsvrij koken.

Dark Orange friendly

Interesse?

Heb je vragen of wil je een training of workshop afnemen, mail of bel ons.

 

VoedselVeilig koken:

 • In elke keuken is het van belang om op een hygiënisch wijze te werken. Wij geven informatie, tips en aanwijzingen die vooral voor koks van sociale keukens van belang zijn. Deze koks werken vaak niet in hun eigen keuken en moeten het doen met de middelen die voorhanden zijn. Dit maakt dat voedselveilig handelen voor hen soms uitdagend kan zijn;
 • Sociale keukens werken met koks van uiteenlopend niveau. Het zijn vrijwillige koks die een erg diverse achtergrond hebben. Soms hebben zij een afstand tot de arbeidsmarkt of hebben zij in hun leven al het een en ander meegemaakt. Vaak hebben zij ervaring in de keuken maar die is niet altijd gestoeld op de juiste kennis. Wij brengen onze training op een zodanig niveau dat dit voor iedereen goed te volgen is en dat iedereen er wat van opsteekt.
 • Wij stimuleren dat er in sociale keukens gebruik wordt gemaakt van voedseloverschotten (voedingsmiddelen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten of die ingevroren zijn vlak voordat ze over datum gingen). Dit type product vereist extra alertheid op voedselveiligheid tijdens opslag, ontdooien, voorbereiding en toepassing in gerechten. In onze training geven we aan al deze stappen de nodige aandacht.
 • We doen dit op een interactieve manier zoals een quiz en kleine, praktische (huis)opdrachten.

  VerspillingsVrij koken:

  • We geven tips om tijdens de inkoop te letten op verspillingsvrij kopen. Hiermee bereiken we winst vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar besparen we ook op de inkoopkosten.
  • Daarnaast is er in de keuken de nodige winst te halen door verspillingsvrij te koken. We geven de cursisten tips waarmee ze de hoeveelheid verspilling in hun keuken kunnen reduceren. Dat doen we enerzijds aan de hand van recepten waarmee ingevroren overschotten op een smakelijke manier worden verwerkt, of waarmee meer onderdelen van bijvoorbeeld groentes kunnen worden gebruikt. Anderzijds geven we tips om met voorhanden zijnde producten een lekker menu te maken (koken uit de koelkast).

  Workshop Verspillingsvrij koken

  Doel van deze workshop is consumenten bewustmaken van voedselverspilling in de keten en in het huishouden en tips en handvatten geven om thuis minder voedsel te verspillen. De workshop is speciaal voor gasten van de sociale restaurants of klanten van een supermarkt die door ons gekoppeld is aan een sociaal restaurant. We brengen kennis over aan de hand van een quiz, via informatie en voorbeelden. Daarnaast geven we onze cursisten tips en recepten om verspillingsvrij te kopen en te koken

  We gaan tijdens deze workshop samen met de kok van de betreffende sociale organisatie aan de slag. De cursisten leren hoe ze zelf minder kunnen verspillen. Aan het eind krijgen de cursisten een aantal recepten mee waarmee ze thuis aan de slag kunnen.