Trainingen en workshops

Trainingen

Wij verzorgen trainingen voor keukenteams van sociale restaurants. Doel van deze interactieve trainingen is voedselveilig en verspillingsvrij koken stimuleren. De training is speciaal ontwikkeld voor (vrijwillige) koks die werken in de keukens van sociale restaurants. Er is aandacht voor het gebruiken en verwerven van voedseloverschotten, voedselveilig koken en verspillingsvrij koken.

Foto 29 11 2022 11 14 14 scaled
  • In elke keuken is het van belang om op een hygiënisch wijze te werken. Wij geven informatie, tips en aanwijzingen. De vrijwillige koks werken niet in hun eigen keuken en koken met de middelen die voorhanden zijn. Dit maakt voedselveilig handelen voor hen soms uitdagend;
  • Sociale restaurants werken met koks van uiteenlopend niveau en met diverse achtergronden. Soms hebben zij een afstand tot de arbeidsmarkt of hebben in hun leven al het een en ander meegemaakt. Wij brengen onze training op een zodanig niveau dat dit voor iedereen goed te volgen is en dat iedereen er wat van opsteekt.
  • Wij stimuleren dat er in sociale restaurants gebruik wordt gemaakt van voedseloverschotten (voedingsmiddelen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten of die ingevroren zijn vlak voordat ze over datum gingen). Dit type voedingsmiddel vereist extra alertheid op voedselveiligheid tijdens opslag, ontdooien, voorbereiding en toepassing in gerechten. In onze training komen al deze stappen aan bod.
  • We doen dit op een interactieve manier zoals een quiz en kleine gezamenlijke opdrachten.
  • We geven tips om tijdens de inkoop te letten op verspillingsvrij kopen. Hierdoor wordt er duurzamer  gewerkt en wordt er bespaard op de inkoopkosten.
  • Daarnaast is er in de keuken de nodige winst te halen door verspillingsvrij te koken. We geven de cursisten tips waarmee ze verspilling in hun keuken kunnen reduceren. Dat doen we aan de hand van recepten waarmee bijvoorbeeld ingevroren overschotten op een smakelijke manier worden verwerkt, of waarmee meer onderdelen van bijvoorbeeld groentes kunnen worden gebruikt.

Workshops

RestovH Lelystad

Wil je ook je gasten kennis laten maken met verspillingsvrije en duurzame maaltijdbereiding? Wij maken, op maat, een leuke en interactieve workshop, die speciaal ontwikkeld is voor gasten van een sociaal restaurant. Tijdens de maaltijd laten we hen door middel van een pubquiz kennis maken met voedselverspilling in de keten en in het huishouden en we geven tips en handvatten om thuis minder voedsel te verspillen. We maken de beleving compleet door samen met de koks een aantal verspillingsvrije gerechten te bedenken die we die avond op het menu zetten.

Heb je speciale wensen voor een training of workshop dan maken we een training of workshop op maat. We bespreken de mogelijkheden graag. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 06 1006 3906 of email info@voedselsurplus.nl.