Voedselsurplus projecten

Ook Gemeente Utrecht zet zich in om voedselverspilling te reduceren. Coop en sociaal restaurant Queridon werken samen om overschotten een goeie bestemming te geven.

Voedselsurplus projecten

In steeds meer gemeentes worden wij ingezet om voedselverspilling te verminderen en weer een waardevolle bestemming te geven.

Het probleem van verspilling wordt zo omgebogen tot iets goeds. Sociale organisaties worden ondersteund met de voedseloverschotten van supermarkten en kunnen betere en voordeligere maaltijden bereiden voor hun doelgroep (vaak kwetsbare inwoners van de stad).

Wij koppelen een supermarkt één-op-één aan een sociale organisatie. Wij zorgen voor duidelijke afspraken en een werkwijze die aan beide kanten goed voelt. De sociale organisatie neemt zelf de logistiek op zich.

Indien nodig of wenselijk, ondersteunen we sociale organisaties ook met voedselveiligheidstrainingen (HACCP).

Op deze manier zorgt de gemeente goed voor haar kwetsbare burgers, de winkel zorgt voor zijn buurt en de sociale organisatie zorgt voor een gezonde,  voordelige maaltijd. Samen zorgen we voor elkaar en voor minder verspilling, dus ook goed voor het milieu.

Op de kaart kun je zien waar we dit doen en welke supermarkten en organisaties al meedoen.