Verwaarden van overschotten

Voedseloverschotten sociale waarde geven

Voedseloverschotten ontstaan overal in de voedselketen. Voor veel bedrijven is het lastig om hier een goede oplossing voor te vinden. Wij zetten ons in om voor alle voedseloverschotten een sociale bestemming te vinden waar kwetsbare inwoners van profiteren.

Deze bestemmingen vinden wij in sociale restaurants, dit zijn buurthuizen, wijkcentra en andere locaties waar voor (en vaak ook door) kwetsbare buurtbewoners maaltijden worden bereid.

Overschotten sociaal waarde geven kan door directe samenwerkingen op te zetten tussen supermarkt en sociaal restaurant of via een tussenschakel in de vorm van een VoedselHub.

 

Directe samenwerking:

Een bedrijf doneert structureel zijn overschotten aan één of meer sociale restaurants. Het sociale restaurant neemt de logistiek op zich. Wij initiëren en faciliteren dit proces en zorgen ervoor dat er goede, duidelijke afspraken worden gemaakt en vastgelegd en dat het voor alle partijen goed loopt.

Zo zorgen we er voor dat alle supermarkten (van een keten of binnen een gemeente) die hieraan wensen deel te nemen, een sociale bestemming krijgen voor hun overschotten. Dit hebben we gedaan in opdracht van de gemeentes Rotterdam, Utrecht, Ede, Gouda, Nijmegen en Woerden. Maar dit kan uiteraard ook in samenwerking met een bedrijf zoals Dirk van den Broek en de Coop.

VoedselHub:

Een VoedselHub zetten we samen met lokale partners op. Er worden bij supermarkten en (lokale) producenten, zoals stadstuinderijen en biologische boerderijen voedingsmiddelen opgehaald die niet meer verkocht kunnen worden, maar nog prima voor consumptie geschikt zijn. Deze voedingsmiddelen worden gesorteerd, tijdelijk opgeslagen, verdeeld en in gepaste hoeveelheden doorgeleverd aan diverse sociale restaurants, die maaltijden maken voor kwetsbare inwoners.

Voordeel van een VoedselHub is dat er grotere volumes aan voedseloverschotten kunnen worden verdeeld over meer (ook kleinere) sociale restaurants. Daarnaast is een VoedselHub ook een leer- en/of reintegratie werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. SharEaty Rotterdam is de eerste VoedselHub die we samen met 50|50 Food van het Leger des Heils hebben opgezet. In september 2023 zijn we in Nijmegen gestart met een VoedselHub en daarnaast verkennen we de mogelijkheden voor een VoedselHub in de regio Foodvalley en Arnhem.

Ook bij de opzet van VoedselHubs initiëren en faciliteren wij het (voedselveilige) proces en zorgen we voor goede, duidelijke afspraken zodat het voor alle partijen naar tevredenheid loopt.

Er zijn uiteraard ook andere oplossingen mogelijk waarmee we voedseloverschotten een mooie, sociale bestemming geven. Wij zoeken graag samen naar een oplossing met sociale impact waar alle partijen voordeel bij hebben.

Onze projecten: