Onze missie

Onrechtvaardige verdeling

VoedselSurplus gelooft in een wereld waarin goed voedsel niet verloren mag gaan.

Er is een overvloed aan voedingsmiddelen waarvan nog altijd een derde wordt verspild, terwijl een groep, veelal kwetsbare, mensen beperkte toegang heeft tot goed, gezond en voldoende voedsel. VoedselSurplus zet zich in voor een eerlijkere verdeling. Door voedselverspilling te voorkomen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat kwetsbare mensen toegang krijgen tot dat voedsel. Dat doen we via sociale horeca bij o.a. buurthuizen, wijkcentra en inloophuizen. Waardoor we ook eenzaamheid en sociale isolatie aanpakken. 

Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 01
Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 02

Verwaarden van overschotten

Supermarkten en bedrijven werken hard aan het verminderen van voedselverspilling. Maar er wordt nog altijd veel voedsel weggegooid, dat nog prima is voor consumptie. Sociale restaurants hebben vaak beperkte budgetten om maaltijden te bereiden. Zij kunnen donaties van voedseloverschotten goed gebruiken, zodat ze meer mensen kunnen ontvangen of andere extra’s organiseren, zoals een bloemetje op tafel.

Gezonde en gezellige maaltijd

Door bedrijven aan te moedigen om vooral verse producten (vlees, vis en groenten) te doneren stimuleren we een gezondere voeding van kwetsbare doelgroepen. 

Door sociale horeca te ondersteunen zorgen we niet alleen voor een gezonde maaltijd, maar ook voor gezelligheid.

Hierdoor kunnen kwetsbare mensen uit hun isolement komen en is er soms ook weer perspectief op de toekomst. 

Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 03