wat doen we

Wat willen we:

Overvloed in een maatschappij waar kwetsbare mensen vaak beperkte toegang hebben tot goed, gezond en voldoende voedsel: deze onrechtvaardige verdeling van onze welvaart steekt. Wij zetten ons in om daar waar mogelijk, te zorgen voor een eerlijkere verdeling van de overvloed.

Door voedselverspilling te voorkomen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat kwetsbare mensen toegang krijgen tot dat voedsel, snijdt het mes aan meerdere kanten. 

Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 01
Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 02

Wat doen we:

We creëren een win-win-win-situatie:

  1. We reduceren voedselverspilling;
  2. We dragen bij aan de bestrijding van armoede en sociaal isolement;
  3. We stimuleren dat kwetsbare doelgroepen gezonder eten.

In VoedselSurplus-projecten verbinden we bedrijven met voedseloverschotten aan sociale organisaties die maaltijden bereiden voor kwetsbare buurtbewoners. 

Samen met lokale partijen kunnen we ook een sociale VerspillingsHub voor voedseloverschotten opzetten.

Om te verkennen welk traject het beste past doen wij bij voorkeur eerst een VoedselSurplus-scan.

Wat bereiken we:

Door de donaties ondersteunt een bedrijf de sociale organisatie en haar gasten, het laat zien dat het voedselverspilling serieus wil aanpakken en reduceert onnodige CO2-uitstoot.

De sociale organisatie zorgt met de donaties beter voor de mensen uit de buurt. Dit versterkt ook de sociale cohesie in de buurt.

Door bedrijven aan te moedigen om vooral verse producten (vlees, vis en groenten) te doneren bereiken we ook dat het eetpatroon van de kwetsbare doelgroepen verbetert en kunnen we sturen op gezonder gedrag.

Wij zorgen er voor dat alleen het voedsel waarvoor nog geen goede bestemming is, wordt opgehaald en zijn dus complementair aan de Voedselbank.

Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 03

Voedselsurplus projecten

VerspillingsHub 

Foto 06 01 2020 10 23 53 1 scaled e1580471924364

Foto 17 10 19 12 45 08 scaled e1580471313269