wat doen we

Wat willen we:

Overvloed in een maatschappij waar kwetsbare mensen vaak beperkte toegang hebben tot goed, gezond en voldoende voedsel: deze onrechtvaardige verdeling van onze welvaart steekt. Wij zetten ons in om daar waar mogelijk, te zorgen voor een eerlijkere verdeling van de overvloed. Door voedselverspilling te voorkomen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat kwetsbare mensen toegang krijgen tot dat voedsel, creëren we een win-win-win-situatie:

  1. We reduceren voedselverspilling;
  2. We dragen bij aan de bestrijding van armoede en sociaal isolement;
  3. We stimuleren dat kwetsbare doelgroepen gezonder eten.
Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 01
Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 02

Wat doen we:

Om te verkennen welke mogelijkheden er zijn, kunnen wij starten met een VoedselSurplus-scan. Daarin brengen wij in bijvoorbeeld een gemeente in kaart welke supermarkten overschotten hebben en welke sociale restaurants interesse hebben. Vervolgens verbinden we in een VoedselSurplus-project bedrijven met voedseloverschotten aan sociale organisaties die maaltijden bereiden voor kwetsbare buurtbewoners. We er kunnen ook voor kiezen om, samen met lokale partijen, een sociale VerspillingsHub voor voedseloverschotten op te zetten. Dan bereiken we meer impact door grotere hoeveelheden te verdelen over meer sociale restaurants.

Het werken met voedseloverschotten vraagt extra aandacht op het gebied van voedselveiligheid. Ook is er in de keuken nog veel te winnen als het om voedselverspilling gaat. De sociale organisaties kunnen we extra ondersteunen met een Training voedselveilig en verspillingsvrij koken

Wat bereiken we:

Door bedrijven aan te moedigen om vooral verse producten (vlees, vis en groenten) te doneren kunnen we sturen op gezondere voeding van kwetsbare doelgroepen. 

De sociale organisatie kan door de donaties beter voor de mensen uit de buurt zorgen. Dit versterkt ook de sociale cohesie in de buurt.

Met de donaties ondersteunt een bedrijf de sociale organisatie en haar gasten, het laat zien dat het voedselverspilling serieus wil aanpakken en reduceert onnodige CO2-uitstoot.

De Voedselbank bereikt ongeveer 15% van de mensen in armoede. Wij willen een groter deel van die mensen in armoede bereiken via sociale organisaties, waar geen criteria gelden om deel te mogen nemen. Daar kunnen ze een voordelige, gezonde maaltijd krijgen in een gezellige setting. Daarmee stimuleren we dat kwetsbare mensen uit hun isolement komen, en waar vaak ook weer perspectief op de toekomst wordt aangeboden. 

Voedselsurplus Pictogrammen NW V2 B 03

Voedselsurplus projecten

VerspillingsHub 

Foto 06 01 2020 10 23 53 1 scaled e1580471924364

Foto 17 10 19 12 45 08 scaled e1580471313269