historie

Eén van de eerste koppelingen die we tot stand hebben gebracht is die tussen Plus Both en Seinpost Slinge. Hier zie je hoe mooi de supermarkt het werk van Seinpost Slinge ondersteunt.

 

We willen graag bijdragen om voedselverspilling te lijf te gaan en mooie initiatieven in onze buurt te steunen

Jeroen Zoetmulder

Filiaalmanager, Albert Heijn

Waar is het begonnen?

In Rotterdam-Charlois zijn we begin 2017 ons eerste project gestart. We hebben toen een stichting opgericht onder de naam Community & Voedselsurplus. Met steun van de gemeente, de gebiedscommissie en Rabobank Rotterdam hebben we ervoor gezorgd dat in Charlois (66.000 inwoners) 8 bedrijven in 4 maanden tijd genoeg voedsel hebben gedoneerd voor 11.000 maaltijden bij lokale sociale organisaties. 

Door het succes van dit project konden we uitbreiden naar heel Rotterdam. En vervolgens zijn we ook van start gegaan in Utrecht, Ede en Gouda. De projecten worden door gemeentes ondersteund en soms met steun van het lokale bedrijfsleven.

Omdat kleine sociale organisaties de logistiek (van het ophalen van overschotten bij een supermarkt en het opslaan in vrieskist) niet kunnen regelen, zijn we in Rotterdam een samenwerking aangegaan met 50|50 Food, de keuken van het Leger des Heils. Samen met hen hebben we een VerspillingsHub voor overschotten opgezet. Deze Hub opereert (sinds maart 2020) zelfstandig onder de naam Stichting Shareaty. 

In Nederland is dit een uniek distributiecentrum, waarbij niet alleen voedsel gered wordt en sociale organisaties ondersteund maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer in het ritme worden geholpen.

Begin 2020 hebben we geconstateerd dat de twee verschillende soorten activiteiten die wij combineerden binnen één stichting ieder een eigen aanpak vereisen. Beide activiteiten komen beter tot hun recht als ze vanuit een separate stichting worden uitgevoerd. Daartoe hebben we de bestaande stichting Community & Voedselsurplus omgedoopt tot stichting Shareaty en een nieuwe stichting opgericht: Stichting VoedselSurplus. Stichting Shareaty houdt zich bezig met de operationele zaken rond het distributiecentrum in Rotterdam.

Stichting VoedselSurplus richt zich op projecten en samenwerkingen in gemeentes en steden in Nederland. Ben je werkzaam bij een gemeente, bedrijf of sociale organisatie en geïnteresseerd in deelname? Klik op de Doe-Mee-button om te zien hoe je kunt helpen om voedselverspilling weer waardevol te maken.

Doe mee button