historie

Eén van de eerste koppelingen die we tot stand hebben gebracht is die tussen Plus Both en Seinpost Slinge. Hier zie je hoe mooi de supermarkt het werk van Seinpost Slinge ondersteunt.

 

We willen graag bijdragen om voedselverspilling te lijf te gaan en mooie initiatieven in onze buurt te steunen

Jeroen Zoetmulder

Filiaalmanager, Albert Heijn

Waar is het begonnen?

In Rotterdam-Charlois zijn we begin 2017 ons eerste project gestart. Met steun van de gemeente, de gebiedscommissie en Rabobank Rotterdam hebben we ervoor gezorgd dat in Charlois (66.000 inwoners) 8 bedrijven in 4 maanden tijd genoeg voedsel hebben gedoneerd voor 11.000 maaltijden bij lokale sociale organisaties. 

Door het succes van dit project zijn we na de zomer 2017 uitgebreid naar heel Rotterdam-Zuid. En in maart 2018 naar de rest van Rotterdam. Vervolgens zijn we ook van start gegaan in Utrecht, Ede en Gouda. De projecten worden door gemeentes ondersteund en soms met steun van het lokale bedrijfsleven.

Omdat er ook sociale organisaties zijn die de logistiek (van het ophalen van overschotten bij een supermarkt en het opslaan in vrieskist) niet kunnen regelen, is het idee ontstaan om een distributiecentrum op te zetten. De medewerkers van het distributiecentrum (vrijwilligers en mensen in een re-integratietraject) halen de overschotten bij bedrijven op, verdelen ze en brengen ze naar sociale organisaties. We zijn hiervoor in Rotterdam een samenwerking aangegaan met 50|50 Food, de keuken van het Leger des Heils. Het distributiecentrum heeft de naam  Shareaty Rotterdam gekregen.

In Nederland is dit een uniek distributiecentrum met een unieke samenwerking, waarbij niet alleen voedsel gered wordt en sociale organisaties ondersteund maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer in het ritme worden geholpen.

En we willen verder groeien om in meer steden samenwerkingen op te zetten. Ben je werkzaam bij een gemeente, bedrijf of sociale organisatie en geïnteresseerd in deelname? Klik hiernaast op de button om te zien hoe je kunt helpen om voedselverspilling weer waardevol te maken.